EFT relatietherapie
Eft (Emotionally Focused Therapy) is een methode van werken met koppels. Bij Praktijk AH ogebruiken we dit veelvuldig in de relatietherapie. Het is een goed onderzochte therapievorm voor koppels waarmee we in de relatietherapie goede resultaten behalen.

Met Eft werk je direct aan een veilige hechting met je partner. Veel relatieproblemen worden veroorzaakt doordat je gekwetst bent in dit hechtingsgebied.
Eft gebruikt de hechtingstheorie als uitgangspunt. Een veilige hechting tussen partners betekent dat je zeker bent dat je bij elkaar terecht kunt als je de ander nodig hebt. Dat de ander je goed en leuk vind zoals je bent en dat je kwetsbaar kunt zijn. Je durft om troost, bescherming, ondersteuning en warmte te vragen omdat je partner je dit ook wilt geven. Lees hierover meer in het artikel hechtingsbehoeften en relaties.
Als partners elkaar (onbedoeld) kwetsen, heeft dit vaak met het gevoel van een veilige hechting en verbinding te maken. En als partners elkaar in dit gebied raken, geeft dat altijd flinke emotionele reacties. Dit komt omdat een veilige verbinding onderdeel is van onze overlevingsbehoeften.
Als partners elkaar raken, geeft dit heftige emoties.
Deze emoties vertalen zich vervolgens in gedrag en dat is meestal wat partners van elkaar zien. Ze zien boosheid, ergernis, afsluiten, onverschilligheid, verdriet, etc. etc. En dit raakt dan precies weer een pijnlijke plek bij de ander. Zo kan één van de partners zich niet erkend voelen. Het verwijt is dan bijvoorbeeld: “Je bent er niet voor me”, “Je interesseert je niet voor mijn gevoelens”, “Ben ik eigenlijk wel belangrijk voor je?”.
Dit doet natuurlijk ook bij de ander weer zeer. De reactie is dan ook vaak: “Je snapt me niet”, “Het is ook nooit goed genoeg” of deze sluit zich of en reageert niet meer. En dit raakt dan weer precies op de pijnlijke plek bij de ander en de cirkel is rond.
Het gedrag van de één raakt vaak precies op de gevoelige plek bij de ander.
Tijdens Eft relatietherapie zoeken we uit wat het patroon precies is en welke kwetsbare gevoelens eronder liggen. Vervolgens werken we aan het doorbreken van het patroon door te leren anders op elkaar te reageren. Dit zal alleen maar een goed effect hebben als de nieuwe reacties ook echt gemeend zijn en passen bij de persoon. Tijdens de relatietherapie helpen wij om stil te staan bij wat er nu eigenlijk gaande is. Waar je nu eigenlijk echt in geraakt wordt door de ander. Lees meer hierover in de andere artikelen op deze website zoals bijvoorbeeld het artikel over afstand en verbondenheid of het artikel over vreemdgaan en ontrouw.
Tijdens de Eft relatietherapie zijn we uit op nieuwe verbindende ervaringen met elkaar.
Vervolgens helpen we om te komen tot nieuwe, authentieke reacties die veel meer ingaan op de onderliggende gevoelens van jezelf en de ander. Partners reageren vaak veel meer begripvol en liefdevol op dit soort reacties en dat geeft het koppel een nieuwe en fijnere ervaring. Al doende geven de partners elkaar zo steeds meer het vertrouwen dat ze er voor elkaar zijn en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dit is als het ware het antigif tegen de eerdere conflicten en werkt heel verbindend.
In deze video beschrijft Sue Johnson heel mooi de basisbeginselen van EFT.