veelgestelde vragen

Relatietherapie

Wanneer ga je in Relatietherapie?

De belangrijkste reden om voor relatietherapie te kiezen, is het gevoel dat je als partners verwijderd raakt van elkaar. Dit is niet afhankelijk van de soort of ernst van de relatieproblemen. Pak verwijdering en verlies van verbinding snel aan. Als dit samen niet lukt, schakel dan een relatietherapeut in.

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie werkt het beste als de partners tijdens de therapie nieuwe, verbindende ervaringen met elkaar maken. Hiervoor moeten zij leren om zich weer kwetsbaar op te stellen en er te zijn voor de gevoelens van de ander. De relatietherapeut helpt beiden hierbij om zodoende tot deze nieuwe ervaringen te komen. Negatieve interactiepatronen worden hierdoor herkend en  doorbroken.

Hoe effectief is relatietherapie?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 86% van de koppels een significante verbetering in hun relatie merken bij de inzet van Eft-relatietherapie. 70 tot 73% van de koppels herstelden volledig. Bij een follow-up na de therapie lijkt de verbetering zich voort te zetten. Bron: Eft Nederland.

Hoelang duurt relatietherapie?

Gemiddeld duurt een relatietherapietraject 8 tot 10 sessies. Normaal gesproken is één afspraak per twee weken prima om op te starten. In het geval van crisis is dit eens per week. Later in het traject komt er meer tijd tussen de afspraken. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Soms is het traject korter of langer.

Wat kost relatietherapie?

De kosten voor relatietherapie zijn €100,- per sessie van 60 minuten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk de kosten vanuit het aanvullende pakket. U betaalt hierbij geen eigen risico.

Is mijn relatie nog te redden?

Zelfs bij de meest vastgelopen relaties lukt het de partners vaak om de relatie een positieve kant op te krijgen. Of een relatie nog te redden is, hangt van een aantal factoren af:

  • De ernst van de bestaande kwetsuren en/of het op elkaar afgehaakt zijn.
  • De wil en de hoop om de relatie te verbeteren. Als deze er niet zijn, heeft relatietherapie meestal weinig zin.
  • Werken aan de relatie heeft effect als beide partners er 100% voor gaan om met elkaar uit te zoeken of er weer verbinding kan ontstaan. Als je voor elkaar gaat, kan dat niet half.
  • De bereidheid van partners om zich weer kwetsbaar op te gaan stellen naar elkaar.
  • De bereidheid van partners om vooral ook naar zichzelf, gevoelens en gedrag te kijken.
  • Bij verborgen agenda ’s of geheimen stagneert het proces meestal na enige tijd. Herstel blijkt dan erg moeilijk.

contact

U kunt ons bellen en mailen voor een afspraak of aanvullende informatie.